Съвети

Заемайки централно място в помещението завесите могат да придадат индивидуалност и уют във вашия дом. Като основен декоративен елемент те позволяват да се допълни или да подчертае линията на избрания от вас стил. Визията на вашия дом зависи от много фактори, надяваме се, че с нашите съвети ще ви помогнем да направите правилния избор за завесите и пердетата в него.

Десен – следвайте идейната линия на помещението, нека десена на завесите да е естествено продължение на вашето виждане за интериора, като едновременно той може до го допълва, да се слее или да изпъкне като заеме централно място в него. Изчистени и/или модерни десени биха били много добър избор за минималистичен интериор.

Материя – опитайте се да окриете подходящите материи. Отличен завършек за стаи с масивна дървена и кожена мебел би било тежко кадифе. Видът на помещението също оказва своето влияние, за спалнята място за уединение и почивка завесите тип блекаут, които не пропускат дневна светлина могат да ви осигурят спокойствие през целия ден.

Цвят – доказан ефект може да постигнете като за обзавеждането на една стая комбинирате само топли или само студени цветове, но не игнорирайте и вариантът с ярък контраст - топла завеса в помещение решено в студената гама. Може да потърсите и само разлика от няколко тона на един цвят между завесите и стените или да заложите на различни, но допълващи се цветове. За малки стаи биха били подходящи по-светли тонове, които да „отворят” и визуално разширят помещението. За северно изложение нашата препоръка е светли или топли цветове. Много добра комбинация се получава ако завесата кореспондира цветово и като материя с меката мебел в стаята. Не забравяйте, че това е вашето жилище и понякога най-доброто решение е това което ви е допаднало най-много на пръв поглед. Не се страхувайте да експериментирате и да комбинирате на пръв поглед различни стилове.

Моделът на завесите и разположението им трябва да се съобразят с интериора в помещението, неговата големина, разстоянието от прозорците до стените, наличие на радиатор, климатик, трегер, первази, отваряне на врати и прозорци и др. Големи елементи като масивна камина се балансират отлично с тежки завеси, които изискват метални или дървени корнизи с по-голям диаметър.

Дължина на завесите – ако желаете завесата да покрива цялата стена може да изберете те да са на разстояние 2-3 см от пода, по този начин  се избягва замърсяване на долния ръб на завесите, ако настилката е теракот или паркет. Вариант подходящ за помещения с килим или мокет е завесите да са до пода или да се "влачат" с 10-20 см. Ако искате да покриете само прозорецa, отпуснете завесите поне на 10-15 см под перваза.

Ширина на завесите – в зависимост от помещението завесите може да покриват цялата стена или само разстоянието около светлите отвори. Във втория случай при възможност оставете поне по 25 см от всяка страна на прозореца за да оставите място за прибиране на завесите и да избегнете влизането на светлина.

Поддръжка – по-голяма част от пердетата и завесите се перат на 30 градуса без центрофуга. Простират се леко влажни. Гладене / при необхдимост / при температурата до 100 градуса. Моля да се има предвид, че тези указания са ориентировъчни, винаги спазвайте изискванията на производителя.