Цветови комбинации за пердета и завеси

Posted by petur dersiyon 18.02.2017 0 Comment(s)


Цветовете и тяхното комбиниране заемат основно място във всички дизайнерски проекти. Те имат важна роля при изграждане на единство в композициите, а умелото им използване и съчетаване спомага да се подчертаят главните елементи и да се предаде желаното от дизайнера впечатление.

Oткриването на правилната цветова комбинация за Вашия дом е предизвикателство и приятен ангажимент. Предлагаме Ви някои насоки и решения за цветови комбинации при избор на пердета и завеси.

 

Бели пердета и завеси - цветът асоцииран с чистота, независимост и съвършенство. Той носи откритост, мир и спокойствие, но твърде много бяло може да бъде студено, изолиращо и празно. Бялото дава усещане за пространство и подхожда отлично към опростени и изчистени интериорни варианти. Като неутрален цвят, позволява съчетание с всеки друг.

 

 

Крем пердета и завеси – кремавото е сложен цвят съставен от бяло с жълта основа. Макар и да спада към топлите цветове той придава студенина, изолация и елитарност, но също така е носител на чистота, ефективност и изтънченост.
В комбинация със светлосиво имат успокояващ ефект, добро решение за минималистично обзавеждане на спалня. За повече топлина съчетайте крем с бледо виолетово, ако търсите по рустикален ефект добавете оранжево-кафяво или червеникаво-кафяво. Комбинацията с тюркоазено, морско зелено или небесно синьо придава свежест в помещението, докато с по-тъмните тонове изумрудено зелено и сапфирено синьо се постига по-традиционна и класическа визия. За повече нежност отлично допълнение към кремавите пердета е розовото, избирайки златото ще получите традиционно кралско усещане. Ако желате да подчертаете кремавия цвят, аранжирайте с бяло. Винаги отличен резултат може да получите съчетавайки кремави пердета и завеси с кафяво обзавеждане и бял таван.

 

Пердета и завеси слонова кост – това е тих, спокоен и изключително елегантен цвят, който носи малко от топлината на кафявото и много от прохладата и чистотата на бялото. Много близък до кремавия и бежовия цвят.

 

Бежови пердета и завеси – бежовото се счита за неутрален до топъл цвят. Съставен от светло сиво, жълто и кафяво той може да варира от почти кафяво до кремаво. Не очаквайте бежовия цвят да внесе поразяващ ефект във вашия интериор, но той е всичко друго, но не и скучен. Бежовото в пердета и завеси може да бъде безкрайно в своята мекота и финес. То позволява да се комбинира с почти всички цветове, които не са твърде интензивни. Бежовото изглежда отлично, когато е съчетано само с още един или два цвята.
Комбинирайте с бяло за да го подчертаете или с керемидено за да получите топлина. Пастелно синьо, пастелно зелено или тъмен тюркоаз могат да са едно прекрасно допълнение към бежавия цвят и да придадат съответно малко по-свежа или по-строга нотка във вашия интериор.

 

Жълти пердета и завеси – поканете Слънцето в дома си. Жълтият е един от трите основни в колелото на цветовете. Той е най-яркият от всички цветове от видимия спектър и е най-забележим за човешкото око. Жълтото излъчва вдъхновение и жизненост, той е изключително енергичен цвят и ако не желаете да привличате вниманието върху него използвайте по-скоро наситените му или по-бледите му тонове. Тъмно жълтите нюанси в пердетата могат да внесат антична нотка в интериора, докато по-светлите тонове са носители на позитивизъм, те са по-незабележими и позволяват открояването на другите цветове и елементи.
Искате да получите интериор от 60-те, комбинирайте жълто с блед тюркоаз, а жълто, зелено и кафяво ще ви принесат в 70-те. Бледо жълто аранжирано с бледи тонове на зелено, синьо или морска пяна напомнят за пролетта и морския бряг. Наситено жълто и червено носят напрежение, топлина и лято в интериора. Свежест и настроение може да получите комбинирайки жълто с цветовете около бялото - крем, слонова кост. Отличен баланс и изразяване на цветовете ще постигнете ако съчетаете жълто с тъмно сиво, синьо, зелено или виолетово.

 

                                    

 

Оранжеви пердета и завеси – оранжевият цвят съчетава поравно от топлината на червения и яркостта на жълтия. Повечето му варианти носят оптимизъм и виталност и успяват да създават приветливо и слънчево настроение. Това е цвят, който изразява индивидуалност и успява да се открои дори и в приглушени тонове.
Оранжевото изглежда страхотно със синьо - от най-тъмните до най-светлите тонове. Ярко, светло оранжево съчетано с небесно синьо или бледо синьо е страхотен пример за единство и противоборство между топли и студени цветове, едно истинско тържество на цветовия спектър. Други отлични допълващи цветове за оранжевото са сиво, зелено, тюркоаз и кафяво. Изключително нежен интериор може да получите при съчетание на мек оранж за пердета и магнолия в стени и декорации.


        
               

 

Червени пердета и завеси – червеното е цветът на енергията, страстта и действието. То може да бъде жизнерадостно и щастливо, но също така сърдито и агресивно. За него важи правилото, че по-малко често е повече. Опитайте да използвате ярките и жизнени тонове на червеното за по-малките детайли за да привлечете и заинтригувате, докато за основен цвят използвайте по-наситените му и приглушени тонове – бордо и керемид.
Сивото и бялото са класически „партньори” на червеното, но то може да бъде успешно съчетано с жълто и оранжево за повече топлина, с виолетово и кафяво за повече тежест в интериора и с тюркоаз за перфектен цветови баланс.

 

                                    

 

Виолетови и пурпурни пердета и завеси – и двата цвята се намират между червеното и синьото в колелото на цветовете, но докато пурпурното е по-ярко и по-близо до червеното, виолетовото е по-близо до синьото и не е толкова интензивно. Тези цветове въплъщават в себе си енергията на червеното и спокойствието на синьото. Те се асоциират с кралски особи, аристократизъм и класа в обзавеждането. Повечето от техните тонове привнасят загадъчност, женственост и спокойствие.

Комбинирайте бледите тонове на виолетовото с бели или кремави нюанси и ще получите изключителна мекота и нежност. Виолетовото ще е доминиращия елемент и в композицията със светло сиво, която ще придаде повече сдържаност в интериора. Виолетовото възприема отлично свежи нотки в жълто или зелено. Комбинациите на пупрпурно с червено и виолетово със синьо изискват повече смелост и повишено внимание.

               

 

Сини пердета и завеси – един от най-популярните цветове, с богато разнообразие от тонове и позволяващ множество различни комбинации. Синьото е студен цвят, който дава спокойствие, вдъхва увереност и подпомага креативността и концентрацията, но той също така предполага сдържаност и липсата на емоция.
Синьото си партнира с лекота и много успешно с почти всички цветове. Не можете да сгрешите с класическите неутрални комбинации с бяло, крем, беж, сребристо и сиво. Добавете малко от топлите тонове на златно, жълто, оранжево, праскова или червено и ще получите не само отличен баланс, но и ще вдъхнете „живот” на помещението. Комбинацията със зелено придава повече свежест на композицията, а чудесното взаймодействие с бледо виолетово ще внесе повече мекота.

Използвайте светло сини тонове за повече чистота и чувство за свобода и простор, а тъмните за повече тежест в интериора.

 

                   

 

Зелени пердета и завеси – асоцииран с природата и новия живот, динамичен и жизнен, зеления цвят ще открои избрания от вас елемент.

Спокойна и същевременно съвсем не лишена от жизненост атмосфера ще получите при комбиниране на маслинено зелено със земните цветове – бежово, кафяво, керемидено, охра, пастелно жълто.
Композицията със синьо ще внесе свежест в интериора, а жълтото повече настроение. Отличен избор е и комбинацията с виолетово – при която свежия и жив зелен цвят си партнира страхотно с по-аристократичния и тежък виолетов.

 

               

Leave a Comment